Κυτταρίτιδα....

 HOWARD MURAD ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΔΕΡΜΑΤΟΛΟΓΙΑΣ ΣΤΟ UCLA,ΗΠΑ

 

Γιατί και πως δημιουργείται η κυτταρίτιδα....????..

Πρόκειται για ιατρική διαταραχή, με αρχικά συμπτώματα μικροσκοπικές αλλαγές στο δέρμα, που αρχικά δεν είναι ορατές στην επιφάνεια, σταδιακά όμως αποκαλύπτονται ως αισθητικά προβλήματα (ο γνωστός φλοιός πορτοκαλιού δηλαδή τα βαθουλώματα στο δέρμα).

Διάφοροι παράγοντες επιτρέπουν στο χόριο (είναι η στιβάδα του δέρματος όπου βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία, το κολλαγόνο, η ελαστίνη και ο συνδετικός ιστός) να καταστρέφεται ευκολότερα σε συγκεκριμένες περιοχές, με αποτέλεσμα τα κύτταρα του δερματικού λίπους να είναι πιο κοντά στην επιφάνεια του δέρματος.

Καθώς το χόριο φθείρεται, χάνει νερό, εξασθενεί και τελικά καταστρέφεται τόσο πολύ, ώστε το λίπος αρχίζει την ανοδική πορεία, εισχωρώντας ορατά στο χόριο, ενώ παράλληλα η επιδερμίδα αφυδατώνεται, λεπταίνει και τελικά η κυτταρίτιδα είναι πια ορατή....

Το λίπος.....

Ο οργανισμός δεν μπορεί να αξιοποιήσει το παγιδευμένο αυτό λίπος στο χόριο, και αυτός είναι και ο λόγος που η κυτταρίτιδα δεν αποβάλλεται ούτε με την πιο σκληρή δίαιτα. Με το πέρασμα του χρόνου, το πρόβλημα επιδεινώνεται, καθώς το λίπος αρχίζει να πιέζει προς τα έξω το ινώδες υλικό των λιποκυττάρων και το χόριο παράγει περισσότερο συνδετικό ιστό γύρω από το λίπος, σκληραίνοντας τα διαφράγματά. Η διαδικασία αυτή είναι ο λόγος της τραχιάς υφής της κυτταρίτιδας στα προχωρημένα στάδια.

Απλή και συμπαγής κυτταρίτιδα.....

Η κυτταρίτιδα διακρίνεται σε 2 είδη: απλή και συμπαγής. Η απλή είναι περισσότερο εμφανής από τη συμπαγή καθώς γλιστρά εύκολα κάτω από τον ιστό και έχει την τάση να εξαπλώνεται σε μεγάλες περιοχές και να κουνιέται με την κίνηση του σώματος. Αντίθετα, η συμπαγής είναι παχύς ιστός που προσκολλάται σφιχτά στους υποκείμενους ιστούς, είναι ευαίσθητη στο άγγιγμα και συνήθως εμφανίζεται σε νεαρές γυναίκες με σχετικά καλή φυσική κατάσταση.

Πόσο σοβαρή είναι η κατάστασή μου...????..

  Τι συμβαίνει στο σώμα?? Τα ορατά σημάδια...
ΣΤΑΔΙΟ

 1

Πρόκειται για τη φθορά του χορίου, όπου τα αιμοφόρα αγγεία αρχίζουν να καταστρέφονται και το δέρμα δεν λαμβάνει όλες τις απαραίτητες ουσίες, με αποτέλεσμα οι φθορές να αυξάνονται σε ένα φαύλο κύκλο. Το νερό αρχίζει να διαρρέει από τα κατεστραμμένα αγγεία ανάμεσα στους ιστούς, τα λιποκύτταρα διογκώνονται (2 ή 3 φορές) και σχηματίζουν συμπαγή μάζα. Δεν υπάρχουν ακόμα ορατά σημάδια. Η επιδερμίδα εξωτερικά φαίνεται υγιής.
ΣΤΑΔΙΟ

2

Η φθορά του χορίου έχει προχωρήσει και σε κάποιες περιοχές η ροή του αίματος είναι αισθητά μειωμένη. Τα λιποκύτταρα διογκώνονται και αρχίζουν να ωθούνται προς τα πάνω, επιδεινώνοντας τη ροή του αίματος και εμποδίζοντας τις θρεπτικές ουσίες να φτάσουν στο δέρμα (το οποίο συνεχώς αδυνατίζει). Στο μεταξύ, το χαμένο νερό συσσωρεύεται στις προβληματικές περιοχές. Με ένα απλό τσίμπημα είναι ορατή η όψη του φλοιού πορτοκαλιού, ενώ αρχίζει να είναι αισθητή μια γενική ανομοιομορφία στο δέρμα.
ΣΤΑΔΙΟ

3

Η φθορά των αιμοφόρων αγγείων έχει αρχίσει να επηρεάζει το μεταβολισμό των δερματικών ιστών και η απώλεια θρεπτικών ουσιών από τα αιμοφόρα αγγεία μειώνει την ικανότητα του σώματος να δημιουργεί πρωτεΐνες και να επανορθώνει τον εαυτό του, κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει στην καταστροφή του χορίου. Σκληρά στρώματα (διαφράγματα) αρχίζουν να σχηματίζονται γύρω από τα λιποκύτταρα στο δέρμα. Είναι ορατή η όψη του φλοιού πορτοκαλιού και χωρίς να τσιμπήσουμε το δέρμα. Αρχίζει και διαφαίνεται έντονα ανάγλυφη και τραχιά υφή.
ΣΤΑΔΙΟ

4

Δέσμες λίπους περικλείονται από σκληρά στρώματα πρωτεΐνης, ενώ το δέρμα χάνει τη σφιγηλότητά του. Η κατακράτηση υγρού στα πόδια κορυφώνεται ειδικά μετά από έντονη ορθοστασία. Τα εξογκώματα στο επίπεδο του χορίου είναι ορατά, ενώ τσιμπώντας το δέρμα στις προβληματικές περιοχές, νιώθουμε σκληρά οζίδια.

Τι μπορώ να κάνω...????..

Αρχή

1

Κάνε πόλεμο στις ελεύθερες ρίζες...

Αποτελούν βασική αιτία καταστροφής των κυττάρων και του συνδετικού ιστού. Σκέψου και αναθεώρησε  θέματα όπως κάπνισμα, ρύπανση, λίγος ύπνος, κακή διατροφή, εντατική άσκηση ή καθόλου άσκηση και βάλε στη ζωή σου αντιοξειδωτικά, βιταμίνες, φρούτα, χυμούς, ψωμί ολικής, τσάι αποτοξίνωσης κλπ

Αρχή

2

Ενίσχυσε την άμυνα του σώματός σου...

Η κεράτινη στιβάδα είναι το εξωτερικό στρώμα των νεκρών και ετοιμοθάνατων κυττάρων στην επιδερμίδα και παρόλο που έχει πάχος μόνο 0,015 χιλιοστά  είναι το βασικό σύνορο μας ενάντια στις τοξίνες που προσπαθούν να εισχωρήσουν στο δέρμα, αποτρέπει τη διαφυγή νερού και θρεπτικών ουσιών και αποτελεί τη φυσική μας άμυνα ενάντια στην υπεριώδη ακτινοβολία. Οσο μεγαλώνουμε ο ρυθμός ανανέωσης των κυττάρων μειώνεται αισθητά και η κεράτινη στιβάδα γεμίζει κύτταρα που δεν μπορούν όμως να συγκρατήσουν το νερό. Ο καλύτερος τρόπος για να ενισχύσουμε την κεράτινη στιβάδα είναι η μηχανική απολέπιση (σφουγγάρι από λούφα, ή στεγνή βούρτσα ή απολεπιστικά προιόντα). Ετσι διαγείρουμε την κυκλοφορία του αίματος, βοηθάμε στον ρυθμό ανανέωσης των κυττάρων ενώ παράλληλα αυξάνεται η ικανότητα του σώματος να απορροφά τα προιόντα θεραπείας κατά της κυτταρίτιδας.

Αρχή

3

Φάε τροφές - όπλα...

Οι πολέμιοι της κυτταρίτιδας που μπορούμε να εντάξουμε στην καθημερινή μας διατροφή είναι  κατάλληλα συμπληρώματα όπως λεκιθίνη, γλυκοζαμίνη, λιπαρά οξέα, αμινοξέα, αντιφλεγμονώδη, βιταμίνες Β και μέταλλα.

Αρχή

4

Χάσε βάρος και διάλεξε το κατάλληλο προιόν...

Υπάρχουν πολλά προϊόντα κατά της κυτταρίτιδας και των περιττών κιλών. Διάλεξε αυτό που είναι κατάλληλο για σένα και βάζε το πάντα με ελαφριές κινήσεις τύπου μασάζ (για 1-2 λεπτά) γιατί έτσι διαγείρεται η μικροκυκλοφορία. Χρησιμοποιήσε το προιόν πρωί-βράδυ και να θυμάσαι να έχεις υπομονή (συνήθως περνά 1 μήνας για να δεις τα πρώτα αποτελέσματα) και περίπου σε 2-3 μήνες έχεις τα μέγιστα αποτελέσματα από το προιόν σου. Στα πόδια οι κινήσεις πρέπει να είναι από κάτω προς τα πάνω, ενώ στους γλουτούς και στην κοιλιά κυκλικές.

Τι μπορούμε να κάνουμε εμείς...????..

Το κατάστημα Ωμέγα-3 διαθέτει μια μεγάλη γκάμα προϊόντων κατά της κυτταρίτιδας (μια συνολική αντιμετώπιση μπορεί να περιλαμβάνει

ειδική διατροφή, ροφήματα, τσάγια, ειδικά κατάλληλα συμπληρώματα, προϊόντα σε μορφή κρέμα - ζελέ κλπ).

Ενημερωθείτε από κοντά τι μπορεί να είναι κατάλληλο για εσάς....

 

Περισσότερα άρθρα...