ΩΜΕΓΑ - 3

Ονομάσαμε το κατάστημά μας ωμέγα-3 και αυτό επειδή πιστεύουμε πολύ σ'αυτό το ιδιαίτερο λιπαρό οξύ....Ας δούμε μαζί γιατί....!

Ο ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ ΣΥΜΜΑΧΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ΜΑΣ...

Εχετε σκεφτεί ποτέ ότι οι Ιάπωνες έχουν το μεγαλύτερο ρεκόρ μακροβιότητας στον πλανήτη??? Αυτό γιατί καταναλώνουν τεράστιες ποσότητες ψαριού σε ωμή μορφή (σούσι)....Τα θαλασσινά είναι πλούσια σε ισχυρές αντιοξειδωτικές ουσίες που καταπολεμούν τις νόσους και επιμηκύνουν τη ζωή.... Όμως για να τα δώσουν όλα αυτά πρέπει να καταναλώνονται φρέσκα και ωμά και επιπλέον τα ίδια τα ψάρια να τρώνε πλαγκτόν, να ζούν σε παγωμένες θάλασσες και να έχουν αλιευθεί την κατάλληλη εποχή....όπως είναι σαφές όμως όλα αυτά στις μέρες μας δεν πληρούνται κατ' ανάγκην....

Τι είναι το ωμέγα-3 ...?

Τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 (ΕΡΑ, DHA) αποτελούν μια μοναδική ουσία των ψαριών και των ιχθυελαίων. Όσο ψηλότερο είναι το επίπεδο των ωμέγα-3 στο αίμα, τόσο μικρότερη είναι η πιθανότητα καρδιακής προσβολής, στεφανιαίας νόσου και κάθε είδους φλεγμονής στο σώμα.

Η παραγωγή των ωμέγα-3 ξεκινά από ένα απαραίτητο λιπαρό οξύ, το α-λινολενικό οξύ (ALA), που δεν συντίθεται στον οργανισμό μας, αλλά το λαμβάνουμε από τις τροφές (λιναρόσπορος, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, καρύδια, κολοκυθόσπορος κλπ). Το ALA με τη βοήθεια ενζύμων μετατρέπεται σε EPA (εικοσαπεντανοικό οξύ) και μέσω επόμενων μεταβολικών βημάτων σε DHA (εικοσιδεξανοικό οξύ). Παρατηρήστε το παρακάτω σχήμα:

 

 

 

 

 

Όμως τα EPA και DHA υπάρχουν έτοιμα στα ψάρια και στο ιχθυέλαιο. Τα ωμέγα-3 με τη σειρά τους εμπλέκονται άμεσα στη σύνθεση των καλών εικοσανοειδών (σε αντίθεση με τα ωμέγα-6 που εμπλέκονται στην σύνθεση των κακών). Τα εικοσανοειδή είναι ισχυρές ορμόνες που συντίθενται από όλα τα κύτταρα του σώματος. Δρουν σαν χημικοί μεσολαβητές για τη μετάδοση κυτταρικών ερεθισμάτων από τη μεμβράνη στο εσωτερικό του κυττάρου, δηλαδή εκκρίνονται για να ελέγξουν το εξωτερικό περιβάλλον και να ενημερώσουν το κύτταρο για το τι συμβαίνει.

Σε γενικές γραμμές, μετά από αυτήν την απλή περιγραφή, γίνεται αντιληπτό ότι τα φυσικά συμπληρώματα ωμέγα-3 έχουν ένα τεράστιο φάσμα δράσης για τον ανθρώπινο οργανισμό με εξαίρετα θετικά αποτελέσματα.

Από τι επηρεάζεται το ωμέγα-3 ...?

Η μετατροπή του ALA σε ΕPA και DHA, παρεμποδίζεται από διάφορους παράγοντες, που δυστυχώς βρίσκονται στην καθημερινότητα όλων μας, όπως:

Μεγάλη πρόσληψη κορεσμένων λιπών Ζάχαρη-Καφές-Αλκοόλ
Τρανς λιπαρά Κάπνισμα
Ελλειψη βιταμινών Β3, Β6, C και μαγνησίου, ψευδαργύρου Ιογενείς μολύνσεις

Μετά από όλους αυτούς τους παράγοντες μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ALA μετατρέπεται σε EPA (0,2-8%) και DHA (0,05%)  στον οργανισμό μας.

Συνιστώμενη δόση...

Συνιστώμενη δόση για τον άνδρα είναι 2 γραμ. ημερησίως ενώ για τη γυναίκα 1,5 γραμ. ημερησίως.

Ποια η διαφορά με το μουρουνέλαιο...?

Να θυμάστε ότι άλλο είναι το ωμέγα-3 και άλλο το παλιό γνωστό σε όλους μουρουνέλαιο. Το μουρουνέλαιο προέρχεται από το συκώτι της μουρούνας και έχει σχετική μικρή ποσότητα σε ωμέγα-3 αλλά υπερβολικά μεγάλη σε βιταμίνες Α και D (όμως τόσο μεγάλη που μπορεί να προκαλέσει υπερβιταμίνωση). Το ωμέγα-3 ιχθυέλαιο προέρχεται από το σωματικό λίπος των ψαριών και έχει μεγάλη συγκέντρωση σε ωμέγα-3 που είναι φυσικά και το ζητούμενο. Όταν επιλέγουμε ένα τέτοιο σκεύασμα θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και να φροντίζουμε να ενημερωνόμαστε για την καθαρότητα του σκευάσματος (διοξίνες, βαρέα μέταλλα κλπ).

Το ωμέγα-3 τι ακριβώς μπορεί να κάνει?

Λειτουργεί ως προστατευτικός μανδύας για την κυτταρική μεμβράνη και συγκεκριμένα:

- Καθυστερεί την αθηροσκλήρωση

-Μειώνει τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια

-Μειώνει την πυκνότητα του αίματος και έτσι απομακρύνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών και εγκεφαλικών επεισοδίων

-Χαμηλώνει την πίεση του αίματος

-Ενισχύει το ανοσοποιητικό

-Ανακουφίζει τη ρευματοειδή αρθρίτιδα

-Προστατεύει από ημικρανίες και νεφρικά προβλήματα

-Προστατεύει από τον ερυθηματώδη λύκο

-Διατηρεί τις αρτηρίες νέες και ελαστικές

-Επιμηκύνει τη ζωή

-Προστατεύει από το διαβήτη (ζάχαρο)

-Προστατεύει από τον καρκίνο του παχέος εντέρου

-Προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού

-Προστατεύει τους πνεύμονες των καπνιστών

-Προλαμβάνει τις αλλεργίες και το άσθμα

-Ο οργανισμός καίει εύκολα τα λιπαρά οξέα ωμέγα-3 συμβάλλοντας έτσι στη λιποδιάλυση

-Συνίσταται και η παράλληλη χρήση βιταμίνης Ε, για την μέγιστη λειτουργία του ανοσοποιητικού (για το λόγο αυτό, αυτοί που ξέρουν να φάνε συνδυάζουν το σολωμό (ωμέγα-3) με λαχανικά (βιταμίνη Ε) και όχι με ζυμαρικά...!!!)

Λιπαρά οξέα ωμέγα-3 για χορτοφάγους, βρίσκονται σε φυτικά έλαια, αλλά η μετατροπή σε EPA και DHA γίνεται λίγο πιο αργά, είναι δηλαδή λιγότερο βιολογικά ενεργά από τα αντίστοιχα του φυσικού ιχθυελαίου.

ΓΕΝΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΛΙΠΩΝ

Κύρια λιπαρά οξέα Πολυακόρεστα Μονοακόρεστα Κορεσμένα
  ωμέγα-3 ωμέγα-6 ωμέγα-9

Ζωικές πηγές

 

 

 

ιχθυέλαιο, λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, σαρδέλες, σολωμός, χέλι), πέστροφα, θαλασσινά, μπαρμπούνι, καλκάνι, ιππόγλωσσος οι ίδιες πηγές που ισχύουν και για τα κορεσμένα λίπη συκώτι, φουα γκρα λιπαρά κρέατα, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, έτοιμα φαγητά και πολλά βιομηχανοποιημένα προιόντα (μπισκότα, ζύμη, τσιπς κλπ)

Φυτικές πηγές

 

 

 

ελαιοκράμβη, καρυδέλαιο, σιτέλαιο, λινέλαιο, σπανάκι, φασόλια, αντράκλα έλαιο καρθάμου, αραβοσιτέλαιο, έλαιο από κουκούτσια σταφυλιού, σησαμέλαιο, σογιέλαιο, ηλιέλαιο ελαιόλαδο, ελιές, αβοκάντο, φιστίκια, φουντούκια φοινικέλαιο, αραχιδέλαιο, λάδι από ψίχα καρύδας

 

Τα φυτικά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα (με την υψηλότερη περιεκτικότητα)...

Φυτικά ωμέγα-3 Γραμμάρια Ω3 ανά 100 γραμμάρια
Λινέλαιο 53,3
Κραμβέλαιο, ραφανιδέλαιο, γογγυλέλαιο 11,1
Καρυδέλαιο 10,4
Καρύδια 8,7
Έλαιο φύτρων σίτου 6,9
Σογιέλαιο 6,8
Φασόλια σόγιας - πράσινα 3,2

ΠΗΓΗ: ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΓΕΩΡΓΙΑΣ ΗΠΑ

Επισημάνσεις των ειδικών για το ωμέγα-3 ιχθυέλαιο (συνοπτικά αποτελέσματα ερευνών)...

Δρ.ΑΡΤΕΜΙΣ ΣΙΜΟΠΟΥΛΟΥ, ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΓΕΝΕΤΙΚΗΣ-ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ-ΥΓΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ ΗΠΑ

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΧΑΡΒΑΡΝΤ ΗΠΑ